Japonya ve Güney Kore’de neden telefonların kamerası sessize alınamıyor?

Japonya’da Telefonlarda Kamera Sesini Kapatma Zorunluluğu

Japonya’daki telefonlarda kamera sesi kapatılamıyor ve bu sadece teknik bir detay değil, aynı zamanda kanunlarla belirlenmiş bir zorunluluk.

Özellikle kişisel mahremiyetin korunması amacıyla alınan bu karar, 2000’li yılların başında yürürlüğe girmiştir. Rıza dışı fotoğraf ve video çekimlerinin önüne geçmek için alınan bu önlem sayesinde, Japonya’da satılan tüm telefonlar kamera sesi çıkarmak zorundadır, hatta sessiz modda bile bu sesi devre dışı bırakmak mümkün değildir.

Bu düzenlemelerin temel amacı, mahremiyet ihlallerini engellemektir. Japonya’da kamera sesi zorunluluğunun hayata geçmesinde dikkat çekici bir olay yaşanmıştır. Ünlü Japon müzisyen ve televizyon kişiliği Masashi Tashiro’nun, telefonuyla gizlice bir kadının fotoğrafını çekmesiyle ortaya çıkan olay, bu düzenlemelerin hızla uygulanmasına sebep olmuştur.

Ülkede kameraya sahip ilk telefonlardan biri olan J-SH04’ün geliştirme sürecine katılan mühendis Keiji Takao, olay sonrası yaptığı açıklamada, kamera özelliklerinin kötüye kullanılabileceği endişesiyle sesli deklanşör kararının alındığını belirtmiştir.

Japonya’daki bu kuralı Güney Kore ve Çin de benzer şekilde uygulamaktadır. Gizli fotoğrafçılığı engellemek amacıyla alınan bu tedbirler, gizlilik haklarına saygı duyulmasını sağlamaktadır.

Her ne kadar kamera sesi kapatılamasa da, kötü niyetli kişiler için yeni yollar bulunmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlarda sessiz kamera uygulamalarının kötü niyetli amaçlarla kullanılması endişe vericidir.

Japonya’da yasa dışı fotoğraf çekme suçundan 2010 yılında bin 741 kişi tutuklanırken, bu rakam 2019 yılında 3 bin 953’e yükselmiştir. Bu da göstermektedir ki, sadece sesli deklanşör uygulaması yeterli bir çözüm değildir.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Bilim insanlarının muzları sarı tutmak için kullandıkları numara: Buzdolabında veya alüminyum folyoda saklanmıyor!

İngiltere merkezli biyoteknoloji şirketi Tropic, muzların hızlıca kararmasını önleyen “GEiGS” adlı yeni bir gen susturma tekniği geliştirdi. Bu sayede işlem gören muzlar, doğal renk ve lezzetini haftalarca koruyarak hem tedarikçilerin nakliye sürecine esneklik kazandırıyor hem de gıda israfını önemli ölçüde azaltma vaadi sunuyor.

Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.