‘Bilimsel doküman üretiminde dünyada 17’nciyiz’

YÖK Başkanı Erol Özvar, Üniversitelerle Buluştu: Öncelik Bilimsel Üretkenlik

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı ve 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar serisinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Özvar, üniversitede bilimsel doküman üretiminin önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye, bugün dünya sıralamasında bilimsel doküman üretimi açısından 17. sırada yer alıyor. Büyük devlerle rekabet halindeyiz. Hedefimiz ilk 10’a girmek ve sonrasında ilk 5’i zorlamak. Üniversitelerimizle birlikte bu hedeflere adım adım ilerleyeceğimizi inanıyorum.

Akreditasyon Şartı
Akademik birimler ve programlar için artık akreditasyon zorunluluğu getiriyoruz. Akreditasyon olmadan yeni akademik birimler ve programlar açılmayacak. Üniversitelerimizden, kapasiteyi artırmak yerine mevcut kaliteyi yükseltmelerini bekliyoruz.

Yeşil ve Dijital Beceriler
Özellikle üzerinde durduğumuz konular arasında ‘yeşil ve dijital beceriler’ bulunuyor. Dijital beceriler artık her sektörde zorunlu hale geliyor. Bu beceriler, teknik bilgiye değil, aynı zamanda teknolojileri etkin bir şekilde kullanabilme becerisine sahip olmayı gerektiriyor. Türk ekonomisinin gelişmesi, yüksek katma değerli bu becerilerle mümkün olacak.”

Yabancı Öğrenci Rekabetine Hazırlıklı Olmalıyız
YÖK Başkanı Erol Özvar, 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme konusunda daha büyük rakiplerle karşı karşıya kalacağını belirtti. Özvar, bu rekabete hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar kaliteli uluslararası öğrencilerin çekilmesi de önemlidir. Gelecekte öğrenci sayısından önce kalite bizim önceliğimiz olmalıdır.

En Büyük Değişim Sağlıkta Olacak
Gelecek 30 yıl içinde yaşlı nüfusun artması, sağlık sektöründe zorluklar doğuracaktır. Bu nedenle yaşlı bakımı gibi alanlar gelecekte üniversitelerin gündemine girecek ve çözümler geliştirilmesi gerekecektir.

Yapay Zeka Programları Artacak
Yazılım ve yapay zekâ temelli meslekler, en çok talep gören kariyerler arasında yer almaktadır. Bu yıl, 20 üniversitede 70’ten fazla yeni önlisans ve lisans programı açıldı. Bu programlar, tam kapasite ile hizmete başladı ve ülkemizin dijital beceri eksikliğini gidermede önemli bir rol oynayacak. Kalite standartlarından ödün vermeden bu programların sayısını artırma kararlılığımız devam edecek.”