Ekonominin sırtındaki yük: “Tam yükseliş getirecekti ki…”

TÜİK Enflasyon Verileri ve Ekonomiye Yansımaları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre yıllık bazda enflasyon %37,86, aylık bazda ise %3 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gerçekleşen bu oranlar, ekonomistler tarafından değerlendirildiğinde çok iyimser bulunmamıştır. Enflasyon oranındaki bu durum pek çok sektörü etkilemeye devam edecektir. Piyasalar ise enflasyon oranını dikkatle takip etmektedir.

Ekonomist Barış Soydan, açıklanan enflasyon verileri ile siyasi kararların ekonomiye etkisi arasındaki ilişkiye dair çarpıcı bir değerlendirme yaptı. Soydan’a göre, beklenen enflasyon oranlarının altında gerçekleşmesi piyasalarda kısmi bir olumlu etki yaratmış olsa da, gün içerisindeki siyasi gelişmeler bu olumlu etkiyi tersine çevirebilir.

Ekonomist Soydan’ın yaptığı bir açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Enflasyonun beklentilerin biraz altında gelmesi ve yıllık bazda gerileme yaşanması aslında borsanın yükselmesini sağlayacaktı ancak TÜSİAD Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı’na yönelik yeni iddianame haberleriyle birlikte borsa artıdan eksi yöne geçti.”

Türkiye ekonomisi son yıllarda derinleşen bir krizle karşı karşıyadır ve ekonomi yönetimi, uçuruma giden ekonomiyi frenlemek adına birçok önlem ve radikal politikalar almıştır. Ancak ekonomistlere göre, siyasi gelişmeler ekonomide belirleyici bir faktör olmaya devam etmektedir. Siyasi gerilimler, ekonomideki göstergelerin negatif yönde ilerlemesine neden olmaktadır.

Merkez Bankası’nın doları baskılamak ve Türk Lirası’nı desteklemek amacıyla aldığı düzenlemelerin, dolar rezervlerindeki erimenin önüne geçmeyi amaçladığı birçok ekonomist tarafından vurgulanmaktadır.

19 Mart Sonrası Merkez Rezervlerinde Yaşanan Kayıplar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilerek tutuklanmasının yaşandığı 19 Mart’ın ardından Merkez rezervlerinde büyük kayıplar yaşanmıştır. Birçok ekonomik gösterge olumsuz yönde seyretmiş, sonraki haftalarda ise kısmi iyileşmeler görülmüş olsa da rezervlerdeki kayıplar telafi edilememiştir.

Ekonomi yönetimi aldığı sıkı önlemlerle bu duruma çözüm ararken, ekonomistler siyasi gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisine dikkat çekmektedir.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisini değerlendirirken şu ifadeleri kullanmıştır: “Son 10 yılda yaşadıklarımızdan bir özlü söz çıkar deseniz ilk aklıma gelen şu olurdu: Parasal olmayan sorunlar parasal tedbirlerle çözülemez.”

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, TCMB’nin son düzenlemeleri ve rezervlere ilişkin yazdığı bir yazıda benzer bir görüşü dile getirerek, Türkiye’nin ekonomik dengelerini yeniden sağlamak için siyasi ve hukuki yapıda radikal değişikliklere ihtiyacı olduğunu ifade etmiştir.

Related Posts

İlk elektrikli Ferrari’yi ne zaman yollarda göreceğiz?

Reuters’ın haberine göre modelin resmi tanıtımı, Ferrari’nin Sermaye Piyasaları Günü’ne denk gelen 9 Ekim 2025’te, gelecek yıl üretimine başlanmasından önce gerçekleştirilecek . Modelin ismi henüz açıklanmadı ancak Elettrica’dan (ki tescili çoktan …

Bütçe açığı dikiş tutmuyor! İktidar 3 trilyondan vazgeçti…

AKP iktidarının yıllardır sürdürdüğü vergi politikalarının dar gelirli yurttaşlar üzerindeki etkisi ağırlaşırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dolaysız vergileri artırma ve dolaylı vergilerin payını düşürme yönündeki söylemleri sahada …

Esnaf, Anneler Günü’nde 80-100 milyar lira ciro bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Anneler Günü’nde 80 ila 100 milyar liralık ciro yapmasını beklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.