Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Orta Oregon’da Elektrik Taşıyan Bakteri Türü Keşfedildi

Elektrik iletimiyle ilgili genellikle bakır kablolar ve elektronik devreler akla gelirken, Orta Oregon kıyılarında bilim insanları çamur tabakalarında, ilginç bir keşfe imza attı. Ca. Electrothrix yaqonensis adlı bakteri türü, gövdesi boyunca elektrik ileten ince filamentler oluşturabilen çubuk biçimli hücrelerden oluşmaktadır. Bu bakterinin filamentlerinde bulunan nikel bazlı iletken lifler, elektron transferini sağlayarak doğal bir biyolojik tel işlevi görmektedir.

Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Ca. Electrothrix yaqonensis, mikrobiyal elektron transferinin evriminin erken safhalarına ışık tutmaktadır. Aile ağacının köklerine yakın olan bu bakteri türü, diğer bakteri cinslerinden yapısal ve genetik olarak ayrışarak biyofilm içinde uzun mesafe iletim yapabilmektedir.

Çevreye Uyumlu Biyoteknolojik Kullanım Alanları

Araştırmacılar, bu bakterinin kirleticileri yok etme kabiliyetinin, eski sanayi alanlarında biyo-arıtım projelerinde kullanılabileceğini belirtmektedir. Ayrıca, kendini yenileyen protein yapısı ve hücresel iletkenliği sayesinde, bu bakteri gelecekte biyoelektronik sensörler ve yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesine de ilham verebilir. Yağmur suyu veya Dünya’nın hareketiyle aktive olan mikrobiyal jeneratörler, sürdürülebilir enerji çözümleri için umut vaat etmektedir.

Bu keşif, temel mikrobiyoloji ve çevresel biyoteknoloji alanlarında yeni araştırma yöntemlerinin kapısını aralamaktadır.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Bilim insanlarının muzları sarı tutmak için kullandıkları numara: Buzdolabında veya alüminyum folyoda saklanmıyor!

İngiltere merkezli biyoteknoloji şirketi Tropic, muzların hızlıca kararmasını önleyen “GEiGS” adlı yeni bir gen susturma tekniği geliştirdi. Bu sayede işlem gören muzlar, doğal renk ve lezzetini haftalarca koruyarak hem tedarikçilerin nakliye sürecine esneklik kazandırıyor hem de gıda israfını önemli ölçüde azaltma vaadi sunuyor.

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …