Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump ve Fed Arasındaki Faiz İndirimi Çekişmesi

Donald Trump ile Fed arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Trump, Fed’in faiz indirimleri konusundaki taleplerinden geri adım atmıyor. Fed’in mayıs ayı toplantısında politika faizinde değişiklik beklenmezken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın söylemleri yakından takip ediliyor.

Enflasyon Baskılarının Faiz İndirimlerine Etkisi

Ekonomik verilerin karmaşık sinyaller vermesi, bankanın yol haritasındaki belirsizlikleri artırıyor. ABD ekonomisinin zayıflaması faiz indirimlerini destekleyebilirken, enflasyon baskılarının faiz indirimlerini olumsuz etkileyebileceği senaryolar masada.

Uzmanlar, Fed’in yılın ikinci yarısında ekonominin durgunluğuyla faiz indirimi yapabileceğini düşünürken, stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerine engel olabileceğini öngörüyor.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, “İş gücü piyasasındaki zayıflığın Fed’i haziran ayında bir faiz indirimi daha yapmaya ikna edeceğini düşünüyoruz. Ancak, tarifelerin enflasyonist etkisi ve sıkı sınır güvenliği, faiz indirimlerinin duraklamasına neden olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Marey, FOMC’nin mayıs ayı toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, Powell’ın toplantının canlı olmayacağını açıkça belirttiğini vurguladı.

ABD’de yaşanan ekonomik verilere bakıldığında, mayıs ayındaki toplantının canlı olmasını gerektirecek bir durum oluşmadığını belirten Marey, tarife beklentisiyle yapılan ön yüklemeler nedeniyle 1. çeyrekteki negatif büyümenin ithalattaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Knightley, “Fed, kısa vadeli enflasyon endişelerinin faiz kararlarını etkilediği için ABD hükümetinin faiz oranlarını düşürme taleplerini dikkate almıyor. ABD ekonomisi yavaşlarken, büyük faiz indirimleri gündeme gelebilir.” şeklinde görüş bildirdi.

Trump ve Hazine Bakanı’nın faiz indirilmesi taleplerine rağmen Fed’in politika faizinde değişiklik öngörülmediğini belirten Knightley, ekonomik belirsizliğin devam ettiğini ve iş dünyasında gerginliğin arttığını ifade etti.

Tarifelerin ekonomiyi etkilediğini ve belirsizliğin devam etmesi durumunda etkisinin artacağını belirten Knightley, hane halkının fiyat artışlarından endişe duyduğunu ve harcama gücünün kısıtlanmasından kaygılandığını söyledi.

Knightley, “Konut enflasyonunun artabileceğini ve iş dünyasında yatırım harcamalarının yavaşlayabileceğini belirterek, Federal hükümetin harcamalarını kısma eğiliminde olduğu bir dönemde iş piyasasının zor durumda olacağını ifade etti.

Bu durum, ekonomik zayıflamaya karşı faiz indirimlerinin daha agresif bir şekilde ele alınabileceği anlamına geliyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

‘Savunma sanayi ihracatında ilk 10 ülke arasına girmeyi öngörüyoruz’

Savunma sanayiinde atılan her adım, sadece teknoloji değil; aynı zamanda diplomasi, güç ve prestij inşa ediyor… Türkiye, yüksek teknolojili sistemleriyle dünyada nasıl fark yaratıyor? İşte detaylar…

Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’de yılın ilk yarısında şebekeye giren gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 34 milyar metreküpe ulaştı.

Bedelli askerlik ücretine zam yapıldı: Yeni tutar belli oldu!

Memur maaşlarına yapılan zam sonrası bedelli askerlik ücretinde artış yaşandı. Yeni zam oranları ve güncel bedelli askerlik tutarı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Konuyla ilgili gelişmeler önümüzdeki günlerde netleşecek.

Otomotiv endüstrisi haziranda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.

İş Bankası, blokzincir tabanlı dijital tahvil ihracı gerçekleştirdi

İş Bankası, blokzincir tabanlı dijital tahvil ihracı gerçekleştirdi

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar nasıl tepki verdi?

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar nasıl tepki verdi?