Türk Mühendisliği Küresel Rekabette Zirveye Yükseliyor
Türk mühendisliği, dünya genelindeki rekabette önemli bir konuma yükseliyor. Türkiye’nin stratejik pozisyonu, uluslararası arenada imzalanan büyük anlaşmalarla güçleniyor. Bu gelişmeler, Türk savunma sanayisini ve teknolojisini küresel ölçekte öne çıkarıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Hakan Çelik ile yaptığı açıklamalarda önemli detaylara değindi.
KAAN, Türk Mühendisliğinin Gururu Olmaya Hazırlanıyor
Prof. Dr. Haluk Görgün, KAAN’ın yüksek teknolojili bir platform olduğunu vurgulayarak, TUSAŞ’ın ana yüklenici firma olduğunu belirtti. KAAN’ın test uçuşlarının devam ettiğini ve şu ana kadar 6 adet sipariş alındığını açıkladı. Türkiye Hava Kuvvetlerinin de KAAN siparişlerini üreteceğini dile getiren Görgün, Endonezya ile de önemli bir sözleşme imzalandığını açıkladı. Görgün, 48 adet KAAN’ın zamanında teslim edilebilmesi adına imzaların atıldığını ve bu yıl Türkiye’nin ihracatta ilk 10 ülke arasında yer alacağını öne sürdü.
Görgün’ün konuşmasında öne çıkan noktalar:
- Savunma sanayinde yerlilik ve millilik oranının son 20 yılda yüzde 80’leri geçtiği belirtildi.
- Türkiye’deki savunma firmalarının sayısının 3 bin 500’ü aştığı ifade edildi.
- Roketsan’ın Endonezya’da faaliyet gösteren öncü firmalar arasında yer aldığı vurgulandı.
Savunma Sanayinde Teknolojik Üstünlük Hedefleniyor
Ülkenin sahadaki askerlerine teknolojik üstünlük sağlayacak ekipmanlar geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Görgün, Türkiye’nin dost ve müttefik ülkeleri de göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Türk savunma sanayiinde 40 yıldan fazla terörle mücadele edildiği ve bu süreçte kendi ürünlerinin geliştirildiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin dünya dron pazarında son yıllarda Baykar firmasıyla önemli bir konuma geldiğini belirten Görgün, ASELSAN’ın geniş ürün yelpazesiyle dünya sıralamasında yükseldiğini aktardı. STM’nin deniz sistemlerindeki kabiliyetlerinin öne çıktığına değinen Görgün, STM’nin uluslararası alanda önemli başarılara imza attığını dile getirdi.
Savunma Sanayi, Türkiye İhracatında Önemli Bir Rol Oynuyor
Savunma sanayinde çalışan sayısının 90 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten Görgün, sektörün Türkiye’ye 7.1 milyar dolarlık bir ihracat getirisi sağladığını açıkladı. Türk savunma sanayiinin ülke ihracatının yüzde 3’ünü oluşturduğunu ve 10 milyar dolar değerinde yeni sözleşmeler imzalandığını aktardı.
Geçen 5 ayda 3.1 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Görgün, bu dönemde 5 milyar doların üzerinde sözleşme imzaladıklarını ifade etti. Türkiye savunma sanayii ihracatının artarak devam edeceğini ve ASELSAN gibi firmaların dünya sıralamasında yükselmeye devam edeceğini belirtti.